PAVLIČEVIĆ U PLETERNICI

Mjesec hrvatske knjige u Pleternici

I ove godine u Hrvatskoj knjižnici i čitaonici Pleternica očekuje nas bogat program.

 

U petak, 26. listopada 2018., Pavličević u Pleterniciu 18 sati svoju knjigu Povijest jednog povjesničara predstavit će prof. dr.sc. Dragutin Pavličević u kojoj donosi svoje doživljaje iz mladih, davnih dana i uspomene na njih. Uz autora, o knjizi će govoriti Josip Pavičić, književnik i nakladnik, Antonija Jozić, gradonačelnica Grada Pleternice, Tomislav Radonić i Katarina Aladrović Slovaček s povijesnog i književnog gledišta.

 

Tijekom mjeseca hrvatske knjige u knjižnici se održavaju i brojne aktivnosti za djecu, radionice bećarca, radionice učenja glagoljice i upoznavanje s knjižnicom.

Kako je ovogodišnji Mjesec hrvatske knjige posvećen baštini, osim glagoljice, u našoj knjižnici osvrnut ćemo se i na bećarac. Hrvatska knjižnica i čitaonica Pleternica zaštitila je prije nekoliko godina naziv Muzeja bećarca te otvorila priču o nematerijalnom kulturnom dobru te se ideje i projekti koji oživljavaju baštinu nižu  iz godine u godinu.

Nakon što je Grad Pleternica krenuo u izgradnju Trga bećarca te osmišljavanje uređenja Interpretacijskog centra bećarca, knjižnica je krenula malim koracima osviještavati stanovništvo o bogatstvu koje ležu u bećarcu. Prošle godine osmišljena je on-line baza bećarca u koju svatko može unijeti svoj osmišljeni ili rado pjevani bećarac. Baza je dostupna na web stranici knjižnice. Projektu je potporu dalo Ministarstvo kulture i Grad Pleternica.

Ove godine krenuli smo korak dalje. Snimamo film o bećarcu, koji će prikazati život kroz bećarac i običaje pri kojima se on izvodi. Uz to, pripremamo i izložbu o bećarcu, gdje će se dodatno prikazati informacije o bećarcu. Sve to rezultat je škole bećarca koju provodimo u suradnji sa KUD-om Orljava, a čiji je vrhunac upravo u Mjesecu hrvatske knjige. Projekte financira Ministarstvo kulture te Grad Pleternica.

Filmovi i izložba će biti prezentirani i izloženi u knjižnici u terminu od 1. do 15. studenog. Pozivamo sve na sudjelovanje, istraživanje bećarca, kreiranje svoje bećarske priče.

A 14. listopada 2018. u 18 sati u knjižnici održat će se javna tribina pod nazivom Pleternička baština u kojoj će sudjelovati uz struku i pleternički bećari i bećaruše.

Pozivamo vas da se uključite u aktivnosti te da zajedno čuvamo našu baštinu!