Dvadeset osmi Dani sjećanja 2024.

Vlada Županije Posavske, BiH, 24. svibnja 2024.

Služba za odnose s javnošću

Novo Selo (Odžak), srijeda, 22. svibnja 2024.,: Slavica Kraljević- Karačić, Valentin Ćorić, Stjepan Šešelj, Đuro Vidmarović

 

Dvadeset osmi Dani sjećanja na žrtve Drugog svjetskog rata i poraća odžačkog i podvučjačkog kraja, koje organiziraju Odjel za Drugi svjetski rat i poraće Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora BiH, Hrvatsko kulturno društvo Napredak – Podružnica Odžak, župe doborskog dekanata i Mjesna zajednica Posavska Mahala, održavaju se, uz visoko pokroviteljstvo dr. Dragana Čovića, predsjednika Hrvatskoga narodnog sabora BiH, te supokrovitelje Đuru Topića, predsjednika Vlade Županije Posavske i Nade Ćulap, načelnice općine Odžak.
Središnji sadržaji obilježavanja manifestacije odvijat će se u subotu 25. svibnja.

Prema programu organizacijskoga odbora manifestacije u Posavskoj Mahali kod Spomen parka od 10:00 sati brojna će izaslanstva položiti vijence i zapaliti svijeće nakon čega će uslijediti opijelo i procesija do Nujića groblja gdje se po tradiciji održava Sveta misa.
Sadržaji manifestacije započeli su tradicionalnim sadržajem Križnim putom Smrekovac – Odića brdo. U okviru sadržaja organizirane su dvije promocije.

U Župnoj dvorani u Novom Selu, a potom i u dvorani Bazena u Orašju upriličena je promocije knjige Valentina Ćorića “In vino libertas”, autobiografski zapisi iz Haaga. O knjizi su uz autora govorili Stjepan Šešelj, pjesnik i dramski pisac, i Đuro Vidmarović, književni kritičar, pjesnik i prevoditelj, a promocije je moderirala Slavica Karačić, ravnateljica RTV HB. Domaćini manifestacije u Novom Selu bili su ministar Pero Radić i gospodarstvenik Božo Benić.
U Domovinskome ratu sam u teškim vremenima pet puta dolazio u Posavinu i za nju me vezuju divni i nesebični ljudi. Sačuvao sam prijateljske veze, a one su jako važne u životu i evo me nakon više od 25. godina ponovno u Posavini – kazao je Valentin Ćorić u Novom Selu i Orašju, jednako srdačno pozdravljen na oba mjesta.

Vlada Županije Posavske, BiH, 24. svibnja 2024.

https://www.zupanijaposavska.ba/