MISTERIOZNE SMRTI DVOJICE ĐUREKOVIĆA

U Novinarskom domu u Zagrebu u srijedu 4. lipnja (2014.) predstavljena je knjiga »Što ga je ubilo? Dokazi, tragovi i odjeci u hrvatskim emigrantskim novinama i periodici« urednika Josipa Pavičića i priređivača Branka Vukasa. Doprinos u predstavljanju dali su Pavao Račić, dugogodišnji politički emigrant u Njemačkoj, Nikola Štedul, nekadašnji predvodnik Hrvatskoga državotvornoga pokreta u emigraciji, Đuro Vidmarović, pisac, diplomat i ekspert za Hrvate izvan domovine, i Bože Vukšić (koji zbog bolesti nije bio nazočan na predstavljanju), istraživač zločina jugokomunističkih vlasti.

Knjiga započinje navodom: »U improviziranoj tiskari u Wolfratshausenu nedaleko od Münchena, u garažnom prostoru dvorišne zgrade, sa šest metaka iz dvaju pištolja i sjekirom, zatučen je hrvatski politički emigrant, ekonomist i pisac Stjepan Đureković.« Priznali ili ne, slika o Đurekoviću kao emigrantu kojega »i nije bilo šteta ubiti« ostala je neokrnjena do danas. Gotovo da su u hrvatskoj javnosti i dalje simpatičniji oni koji su ga ubili od njega samoga, istaknuto je. To je razlog sastavljanja i predstavljanja knjige u kojoj je prikupljeno sve do čega se moglo doći o Đurekoviću i njegovoj tragičnoj sudbini, a da ne potječe iz Udbinih, odnosno službenih jugoslavenskih izvora. No najveći prostor je dan krivotvorenom broju 14 »Nove Hrvatske«, što s formalne strane i nije odstupanje od osnovne zamisli isključivoga oslona na emigrantske novine i periodiku jer je i falsifikat emigrantsko izdanje.

Znatan dio građe zbornika čine Đurekovićevi opsežni intervjui i citati iz njegovih tekstova, koji se, ne računajući izvornik, objavljuju prvi put. To je istraživačka, stručno-znanstvena knjiga o Đurekoviću, ali s obzirom na njegovu nazočnost u njoj, i njegova knjiga, a u njezinom završnom dijelu osvrt je na nerzjašnjeno ubojstvo Đurekovićeva sina Damira, koji je u gradiću Calgary ubijen iz lovačke puške u rujnu 1987.