U pleterničkoj Hrvatskoj knjižnici predstavljena Pavličevićeva memoarska knjiga

U sklopu obilježavanja Mjeseca hrvatske knjige, u pleterničkoj Hrvatskoj knjižnici i čitaonici predstavljena je 26. listopada (petak) knjiga „Povijest jednog povjesničara“, prof. dr. sc. Dragutina Pavličevića.

IMG_5721-1

Autor u njoj donosi svoje doživljaje iz mladih, davnih dana i svoje uspomene, no zbog zdravstvenih razloga nije mogao prisustvovati ovom kulturnom događaju. U uvodnom dijelu predstavljanja Marinko Markota kazivao je stihove pjesme „Grade moj“ i pjesme o vinu, naglasivši kako je prof. Pavličević, osim stručnih redaka i proznog izričaja, pisao i stihove u kojima se vraća u dane pleterničke mladosti, želeći proći starim stazama i pronaći tragove uspomena. U njima se autor uvijek vraća svojoj ljubavi Pleternici. Ravnatelj Knjižnice prof. Franjo Novak govorio je o životopisima troje predstavljača knjige.

IMG_5810-150x150

Književnik i nakladnik Josip Pavičić, predstavljajući knjigu, istaknuo je da se autor pozabavio vlastitim doživljajima iz mladosti i davnih dana. Opremljen historiografskim alatom i vještinom pripovijedanja, koja je rijetka i u književnim radionicama, vratio se u doba na razmeđu četrdesetih i pedesetih godina prošloga stoljeća, u jeku uspostave nove komunističke vlasti. Tako je u nizu memoarskih priča opisao događaje u kojima je sudjelovao, one naoko male iz svoje škole, ali i one naoko velike iz života društva koje se silom preobražavalo.
„Pavličevićeve pripovijesti organizirane su u 6 poglavlja, a zasnovane su na zbiljskim zbivanjima, no imaju i začudnu dimenziju. Autor je gradi na socijalnoj pozadini, na suprostavljanju starih građanskih vrijednosti, navika, običaja i novih revolucionarnih metoda totalne društvene kontrole i represije, služeći se ‘magičnim socrealizmom’“, napomenuo je J. Pavičić.

IMG_5771-1

Prof. Tomislav Radonić naglasio je kako je knjiga bogatstvo vremena u kojem je autor živio, pisao i na svoj način nam davao informacije o jednom za sve nas teškom vremenu. D. Pavličević je knjigu posvetio ženama: svojoj majci, supruzi, kćeri i unuci, a posebno je zahvalan Gospi od suza. Govoreći o njegovom životopisu i stručnom radu, T. Radonić je istaknuo kako je u hrvatskoj povijesti ostavio značajan trag („Hrvatske kućne zadruge“, „Povijest Hrvatske“, monografija o Pleternici i niz drugih radova).

Predstavljajući knjigu, prof. dr. sc. Katarina Aladrović Slovaček kazala je da autor svoju povijest pretvara u nešto novo, autobiografsko, te dalje u memoare. Spominjući pojedine osobe i važne događaje, on nikako ne odstupa od pisanja o Pleternici, iz čega se vidi koliko je volio ovaj kraj, koji mu je uvijek ostao u srcu. Osobito mjesto u knjizi zauzimaju žene, a posebno njegova majka Marija, ali i otac Marko. Pavličević tako na nostalgičan, blizak i gotovo intiman način govori o razvitku svoje i drugih pleterničkih obitelji.
„Njegove priče su povijesne, sociološke i psihološke. Cijela knjiga isprepletena je stihovima: iz bećaraca, te Cesarićevih, Matoševih i Gundulićevih pjesama, a može se svesti u jedan bećarac koji se u njoj nalazi :’Slavonijo, ne bih te volio da se nisam u tebi rodio’. Profesor Pavličević nije se rodio u Slavoniji, ali kao i da jest, i na njega možemo biti ponosni“, zaključila je K. Aladrović Slovaček.
Gradonačelnica Antonija Jozić napomenula je kako je to osma Pavlićevićeva knjiga posvećena gradu Pleternici, a na nama je da to čuvamo i promičemo u budućnosti. Informirala je nazočne u Knjižnici o pismu koje je dobila od autora, u kojemu se on zahvaljuje, među ostalim, na dodjeli titule počasnog građanina, te smatra da je to svojim radom opravdao. Premda nije rođen u Slavoniji i Zlatnoj dolini, smatra je svojim zavičajem, a to je potvrdio svojim djelima i članstvom u Družbi „Braće hrvatskog zmaja“, u kojemu je upisan kao „Zmaj pleternički“.

IMG_5728

U glazbenom dijelu programa zapažen nastup s gitarom imao je Vladimir Štibrić, interpretirajući nekoliko uglazbljenih pjesama posvećenih Slavoniji i Zagrebu.

Tekst i foto I. Tomić
Portal Požeški vodič, 27. listopada 2018.