PREDSTAVLJENA KNJIGA NIKOLE ŠTEDULA

– Potrebna je revizija naše službene povijesti, posebice novije, jer je puna laži. Svi zainteresirani trebaju sjesti za stol i snagom argumenata doći do istine – kazao je poznati (bivši) hrvatski politički emigrant Nikola Štedul na predstavljanju knjige “Križar ili Duh slobode”, koju je napisao zajedno sa suprugom Shirley Helen. – Pomirbu, koju je prvi počeo provoditi pokret na čijem sam čelu bio, prihvati je 90-ih i pokojni predsjednik Tuđman. No, on ju je provodio nekritički, pa su mnogi abolirani ubrzo ponovo počeli raditi protiv Hrvatske. Plod njihovog rada su i događaji koji se upravo dešavaju, primjerice „Lex Perković“, dvojezične ploče, vladina kampanja protiv referenduma…

Knjiga je u organizaciji Hrvatske udruge Benedikt predstavljena 21. studenog u dvorani Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu. Uz autora, o knjizi su govorili Joško Čelan, novinar i publicist te nakladnik Josip Pavičić.

pavkri

 

“Križar ili Duh slobode“ je pustolovno-patriotski roman o borbi ustaške gerile protiv Titove Jugoslavije neposredno nakon II. svjetskog rata. Roman se dobrim dijelom zasniva na stvarnim događajima, a nastao je kao plod razgovora s ljudima koji su sudjelovali u pokretu otpora poznatom pod imenomkrižari, kao i s brojnim drugim osobama koje su s križarima bile u rodbinskim vezama ili su im pomagale.

– Rijetko se u književnosti, kao i u filmu, tematizira strana koja je u ratu izgubila, a kad je riječ o onima koji su u II. svjetskom ratu izgubili od jugopartizana, njih se uglavnom tretira ideološki isključivo, kao neljudske kreature kojima je jedini cilj zločin. Crno-bijela podjela teško da je igdje bila, u mnogo čemu i ostala, tako oštra kao u hrvatskoj priči o II. svjetskom ratu. Gotovo nigdje loših partizana i dobrih ustaša! – naglasio je Joško Čelan dio pogovora knjizi. – U knjizi su uloge zamijenjene, što je literarno svježe, a politički provokativno. Dobri su momci križari, a loši Titovi vojnici i milicija! Da u romanu nema ničeg drugog, bilo bi dovoljno da se “Križara” naziva inovativnim i privlačnim. Ali, roman ima i druge adute, a to su živi likovi, vješta naracija, radnja puna akcijskih prizora, zanimljiv socijalni ambijent ratne Hrvatske i poslijeratne Hercegovine… ukratko: napetost pustolovine i vatreni patriotizam.