Skandalozni HRT ugostio tipa koji tvrdi da se Židove u Jasenovcu štitilo od deportacije

HTV je danas (30. V. 2018.) u emisiji Dobar dan, Hrvatska, koju uređuje kontroverzna Karolina Vidović Krišto, ugostio poznatog filoustaškog revizionista Igora Vukića, inače i tajnika udruge Društvo za istraživanje trostrukog logora Jasenovac. Oni se svim snagama trude opravdati, umanjiti ili negirati zločine ustaškog režima i NDH, a jedan od glavnih falsifikata koje promiču jest da je Jasenovac bio radni logor, a ne logor smrti, te da biti zatočenik u Jasenovcu i nije bilo toliko strašno.
U tom tonu je napisana i Vukićeva knjiga „Radni logor Jasenovac“ koju je autor danas promovirao na javnoj televiziji, uz asistiranje dvoje voditelja koji su intervju s poznatim filoustaškim revizionistom započeli citirajući – papu Franju! Nakon toga su rekli da je u emisiji trebao gostovati i povjesničar Hrvoje Klasić, ali je odbio doći kada je čuo da je Vukić drugi gost. Anonimni voditelj, jedan od onih koji su na Prisavlju isplivali do vođenja emisija jer su HRT u međuvremenu napustili skoro svi najbolji novinari i voditelji, nonšalantno je dodao kako se čudi Klasićevom otkazivanju „’iako smo mu obećali da ćemo pričati samo o istraživačkom novinarstvu i arhivskoj građi“’. Njegova kolegica suvoditeljica, također neka nepoznata diletantica, onda je uz bizarno kimanje glavom počela nadopunjavati tu rečenicu „’utemeljenim podacima, istraženim podacima“’, kako bi je učinila još glupljom nego što je bila.
Vukić (inače potpisan kao „’novinar i istražitelj“’) je onda izrazio žaljenje što se Klasić nije pojavio te je sljedećih 13 minuta širio standardnu revizionističku propagandu, ističući primjerice „’humanosti“’ ustaša koji su u povodu rođendana Ante Pavelića pustili neke logoraše iz Jasenovca. Ispričao je da je Jasenovac bio „mjesto internacije za protivnike NDH, koji su učinili nešto protiv te države“’ te „’mjesto internacije jedne grupe Židova“’, koji su tako – prema Vukićevoj verziji – zapravo bili spašeni od deportacije u nacističke logore.
Ludilu tu nije bio kraj te je Vukić nastavio pričati kako su „zarobljeni partizani sa sobom u logor donijeli tifus“ pa se jedan zarobljeni židovski liječnik morao boriti protiv nastale epidemije. Prema Vukićevoj logici, bolesni partizani su za jasenovačke logoraše bili veća prijetnja od ustaških koljača, pa je dodao kako je od tifusa – kojim su ga zarazili partizani – umro i logorski svećenik Zvonimir Brekalo.
Vukić je tako pet minuta bez prestanka palamudio, a onda je konačno opet u razgovor uskočilo dvoje tragikomičnih voditelja. Voditelj je Vukića pitao zašto se zainteresirao za temu, dok je voditeljica dodala da je „pravo zadovoljstvo slušati ovaj žar“’ koji Vukić ima u glasu dok brani NDH. Facijalna ekspresija voditeljice tijekom cijelog intervjua bila je preko svake mjere bizarna. Dotična bi bez problema mogla u nekom videu stajati iza Davora Bernardića i slagati face.
Vukić je do kraja svojeg nastupa s fascinacijom još objasnio i kako je u ustaškoj vojsci vladala velika disciplina pa je 11 jasenovačkih stražara strijeljano jer su uhvaćeni kako potkradaju logoraše. No da je čelična disciplina doista vladala, onda potkradanja logoraša ne bi uopće bilo. Dodao je i kako je logorašima rečeno da će za bijeg jednoga biti „strijeljano deset njegovih prijatelja“ iz logora, čime je insinuirao da su logoraši koji su se odlučili na pokušaj bijega iz ustaškog logora zapravo krivi za ustaško ubijanje, a ne ustaše koji su ih ubijali i držali zarobljene u logoru.
Naravno, osporavao je i broj od 80 tisuća ubijenih u Jasenovcu te tvrdio da je „’jedna od najgnjusnijih laži da je bilo djece u logoru“’, iako postoje i fotografije i brojna svjedočenja o držanju i ubijanju djece u Jasenovcu. Odmah nakon toga Vukić je krenuo pričati da je jučer razgovarao s čovjekom koji je kao dječak bio zatočen u Jasenovcu, ali je tamo „išao u školu, učio zanat automehaničara“, te da je „u logoru postojala škola za dječake od 11 do 14 godina“’. Dakle, Vukić je prvo izjavio da je najgnjusnija laž da su u Jasenovcu bila držana djeca, a onda je doslovno nekoliko sekundi nakon toga govorio da itekako jesu!
Voditeljima ništa od toga nije bilo kontradiktorno te su mu zahvalili na gostovanju i poželjeli mu sreću u daljnjem radu. U svakom slučaju, bit će materijala i za izvještaj State Departmenta sljedeće godine, jer je Vukićevo današnje gostovanje na javnoj televiziji bilo školski primjer filoustaškog revizionizma i novinarske neprofesionalnosti. Sažeto u samo tri slova: HTV.