STJEPAN ĐUREKOVIĆ, ŠTO GA JE UBILO?

dnevno.hr, 16. lipnja 2015.

U Centru za kulturu i informacije Maksimir, u Zagrebu, predstavljena je (15. VI. 15.) knjiga Stjepan Đureković, što ga je ubilo?, koju je uredio Josip Pavičić. Knjiga ima 452 stranice i sadrži dokaze, tragove i odjeke u hrvatskim emigrantskim novinama i periodici o ubojstvu Stjepana Đurekovića.

O knjizi su govorili dugogodišnji urednik časopisa na njemačkom jeziku Kroatishe Berichte Stjepan Šulek, predsjednik Hrvatskog državotvornog pokreta u emigraciji i žrtva Udbe Nikola Štedul, dugogodišnji politički emigrant u Kanadi dr. sc. Marin Sopta i urednik knjige Josip Pavičić.

Svi govornici su se složili kako su uvjereni da će sud u Münchenu dokazati kako iza ubojstva Stjepana Đurekovića, kao i drugih emigranata, stoji Udba koja je Đurekovića doživljavala kao velikog protivnika za opstanak komunističke Jugoslavije. Josip Pavičić je posebno naglasio kako se o Stjepanu Đurekoviću danas u medijima u Hrvatskoj ne smije raspravljati, kao što se nije smjelo raspravljati u doba Jugoslavije i komunizma, pa je zato njegova knjiga ostala nepoznata većem dijelu javnosti. Djureković je, iako mrtav, i dalje persona non grata u Hrvatskoj.

Nikola Štedul je skrenuo pozornost na činjenicu da je gospodarstvo Jugoslavije u vremenu kad je Đureković pobjegao u emigraciju bilo slično današnjem gospodarskom stanju u Hrvatskoj. U tom kontekstu Štedul se upitao: “Jugoslavija nije mogla preživjeti tako loše gospodarstvo, a ni nama se ne piše dobro ako nastavimo ovim putem”.

Marin Sopta je pročitao nekoliko ulomaka iz Đurekovićeve knjige Crveni manageri, zbog koje je najvjerojatnije Đureković bio i ubijen.

Novinar i bivši hrvatski diplomat Stjepan Šulek analizirao je odjeke ubojstva Stjepana Đurekovića u hrvatskim emigratskim medijima, a posebno u časopisu Kroatishe Berichte, koji je on dugo godina uređivao.

Na poziv organizatora predstavljanja, na ubojstvo Stjepana Đurekovića i veliku važnost knjige osvrnuo se i autor ovog izvješća. Moja glavna poruka je bila da se uloga zloglasne Udbe i tko je sve za Udbu radio u Domovini i useljeništvu još nije ni počela ozbiljno istraživati, te da i dalje svi tapkamo u mraku kao slijepci. Dodao sam kako bi HDZ, odmah nakon dolaska na vlast, trebao pokrenuti ubrzani proces rasvjetljavanja ubojstva Đurekovića i na taj način pomoći sudu u Münchenu da donese pravu odluku. Na kraju sam zaključio da iza ubojstva Stjepana Đurekovića stoje isti mozak i ista organizacija koja je osmislila i izvršila ubojstvo Stjepana Đurekovića – Udba.

Antun Babić