Susret s Nevenkom Nekić u Karlovcu

Susret s Nevenkom Nekić

Posljednja večer mjeseca kolovoza 2018. godine u dvorištu Nacionalnog svetišta svetog Josipa ponovno je protekla u uživanju u pisanoj riječi. Naime, gošća završnog Josipovog pjesničkog susreta bila je književnica i profesorica Nevenka Nekić. U pratnji nakladnika i književnog kritičara Josipa Pavičića, predstavila je svoje memoare “Moja dva stoljeća”.

Picture1

Podsjetimo, autorica je 2017. godine također u Josipovom Svetištu održala promociju djela “Hrvatske heroine” i “Hrvatski rat i mir”. Ovoga puta ispred starog župnog ureda, uz zvuke vode iz fontane, govorila je o svojim sjećanjima na grad Karlovac u kojem je provela velik dio svoje mladosti.

Picture2

Prisjećala se lijepih i onih manje lijepih trenutaka dok je živjela preko puta crkve Svetog Trojstva u samom centru grada, nedaleko glavne gradske tržnice. Ljude koje se susretala, događaje koje je proživjela, sve je to pretočila u riječi svoga memoara gdje Karlovac ima zasluženo mjesto.

Picture3

S posebnom nostalgijom i radošću govorila je o susretima s dvojicom papa, Ivanom Pavlom II. i Benediktom XVI. koje će pamtiti do kraja života. Mnogo je toga proživjela, boravila u raznim gradovima i državama, ali uvijek se osjećala dijelom hrvatskoga naroda; suosjećala je s njim.

Picture4

Program je završio čitanjem odlomka iz knjige “Moja dva stoljeća” i glazbenom izvedbom Prvog mješovitog pjevačkog zbora Hrvatskih Branitelja “Petar Svačić” prije čega se mons. Antun Sente, ml. zahvalio svima prisutnima koji su pomogli u realizaciji ovih pjesničkih susreta: mladima koji su spremno pripremali prostor, starijima koji su posluživali te umjetničkoj voditeljici Loreni Kasunić.

Picture5

Sudeći po upitima kada će se nešto ovakvo ponovno dogoditi, karlovačka publika očito je uživala u pripremljenom programu

Napisala Lorena Kasunić
Fotografije Danijel Pavlina