U Odžaku predstavljena knjiga Valentina Ćorića “In vino libertas

U okviru manifestacije “Dani sjećanja 2024.” u Novom Selu kod Odžaka održana je promocija knjige Valentina Ćorića “In vino libertas – Autobiografski zapisi iz Haaga”. Knjigu su, uz autora, predstavili pjesnik, dramski pisac i prozaik Stjepan Šešelj te književni kritičar, pjesnik i prevoditelj Đuro Vidmarović.

Novo Selo (Odžak), srijeda, 22. svibnja 2024.,: Slavica Kraljević- Karačić, Valentin Ćorić, Stjepan Šešelj, Đuro Vidmarović

 

Knjiga govori o 15 godina koje je autor proveo u Haagu i suživotu s ostalim zatvorenicima. Naslov “In vino libertas” inspiriran je ilegalnom proizvodnjom vina u zatvoru. “Zato sam bio kažnjavan, zato što je to strogo zabranjeno, ali uspio sam u tom vremenu proizvesti više od 1.200 litara vina. Oduzeli su mi 120, što bi našli, i odležao sam 3-4 puta samicu”, kazao je Ćorić.

Djelo je objavljeno u Nakladi Pavičić i svjetlo dana čekalo je sedam godina. Ćorić je istaknuo kako se u knjizi spominju značajni ljudi, uključujući Hrvate i srpske optuženike te njihovi međusobni odnosi i razgovori o prošlom ratu.

Promocija knjige uvrštena je u književnu večer manifestacije “Dani sjećanja 2024.”, koja se u općini Odžak održava po 28. put i čuva sjećanje na žrtve Drugog svjetskog rata i poraća u tom kraju. “Dobro znamo da je ovo najveće stratište u Drugom svjetskom ratu. Ovdje je ubijena jedna trećina hrvatskoga življa na ovom prostoru“, rekao je Pero Radić, predstavnik organizacijskog odbora.

Središnji sadržaji manifestacije “Dani sjećanja 2024.” održat će se u subotu, 25. svibnja, u Posavskoj Mahali kod Odžaka.

RTV Herceg-Bosne, 23. svibnja 2024.

 

https://rtv-hb.com/vijesti-bosna-i-hercegovina/u-odzaku-predstavljena-knjiga-valentina-corica-vino-libertashttps://rtv-hb.com/vijesti-bosna-i-hercegovina/u-odzaku-predstavljena-knjiga-valentina-corica-vino-libertas