U SPLITU PROMOVIRANA KNJIGA O USTAŠKOJ GERILI

“Križar ili duh slobode” naziv je knjige autora Nikole i Shirley Helen Štedul, koja je, iako objavljena prvi put u SAD-u prije 35 godina, tek sada dobila svoju hrvatsku promociju i to u dvorani Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu, u organizaciji udruge Benedikt. Izdavač je Naklada Pavičić.

Štedul je hrvatski emigrant, nekadašnji čelnik Hrvatskog državotvornog pokreta, poznat kao jedan od rijetkih hrvatskih emigranata koji je preživio UDBA-in atentat. Atentat na njega izvršen je 1988. godine u Škotskoj, a osumnjičeni Vinko Sindičić proglašen je krivim zbog pokušaja ubojstva te je osuđen na 15 godina zatvora.

Štedulov roman, koji je u SAD-u objavljen odmah nakon ubojstva Bruna Bušića, bavi se oružanom borbom križara, odnosno ustaške gerile koja nije priznavala poraz NDH, protiv novog jugoslavenskog poretka.

Kako je rečeno na promociji, roman je nastao kao rezultat razgovora Štedula i njegove supruge s bivšim križarima, kao i s brojnim drugim osobama koje su s križarima bile u rodbinskim vezama ili su im pomagale.

Bilješke za knjigu autori su počeli prikupljati u Njemačkoj 1973., a na rukopisu romana radili su u Škotskoj, u slobodno vrijeme, od 1974. do 1976.

– Priča se dobrim dijelom zasniva na stvarnim događajima i ponajprije je bila namijenjena drugoj i trećoj generaciji hrvatskih iseljenika u Americi i drugdje gdje se govori engleski. Roman je tek sada objavljen u Hrvatskoj jer je ovdje nužna revizija povijesti.

– Mnoge činjenice tijekom komunističkog režima su iskrivljene i zamagljene, povijest Hrvatske krivo se tumačila, pa se neke stvari trebaju rasvijetiliti. Stoga sam u romanu i dao riječ ustašama koji su iz mog gledišta bili dragovoljci koji su htjeli braniti domovinu koja je bila napadnuta sa svih strana: od strane četnika, talijanskih fašista, partizana i komunista.

– Većina nije ni znala za fašizam i nacizam, već su pošli u rat da brane domovinu. Ni ja nisam mislio da ću doživjeti hrvatsku neovisnost, pa sam se ipak borio za nju, jer me je nešto tjeralo da radim na nečem većem od mene samoga.

– Zbog svega toga sam i odlučio hrvatskoj javnosti ponuditi drugu sliku onoga što se od 1945. do 1952. događalo u Hercegovini i u Hrvatskoj – rekao je na kraju promocije autor Nikola Štedul, uz kojeg su o knjizi govorili Joško Čelan i nakladnik Josip Pavičić kojem se autor zahvalio na hrabrosti zbog objave ovakve kontroverzne teme.