KNJIGA SVIMA I SVUDA 21. – 30. 4. 2023.

Pregledajte virtualne police Knjižare Pavičić i izaberite zanimljivo štivo s prigodnim popustima!

 

IZABRANI NOVITETI I EVERGRINI

MALA NASTAMBA TUGE

Priče i bilješke zagrebačkog medikusa s intenzivnog odjela za vrijeme pandemije koronavirusa

Marko Kutleša

Cijena 13 € (97,95 kn)    Sajamska cijena 11,70 € (88,15 kn)

Priča koja dolazi iz samog grotla pandemije koronavirusa. Njezin autor u njoj ne piše o onome što je doznao iz druge ruke, nego o onome što je sam doživio na svom odjelu (pučkog naziva šok-soba), uz postelje najtežih bolesnika, od kojih velik dio njih više nikad nije ustao. Koronavirus za njega nije apstraktna medijska tema o kojoj mudro razglabaju i zvani i nezvani, nego lakomi, nevidljivi predator koji kosi i staro i mlado i koji je dosad samo u Hrvatskoj života lišio više od 17.500 ljudi.

Kutlešine priče i bilješke nisu ni COVID-potvrde, ni zaštitne maske, ni zatvaranja, premda se time ozbiljno bave, nego su susretište sa smrću. S kojom pisac, u jednom od 23 poglavlja, kao u Bergmanovu filmu, igra šah.

https://www.naklada-pavicic.hr/shop/mala-nastamba-tuge/

 

DEKLARACIJA O JUGOSLAVIJI

Josip Pavičić

Cijena 11 € (82,88 kn)    Sajamska cijena 10,45 € (78,74 kn)

Baklje u jugoslavenskom državnom grbu su ugašene. Što se s njima ugasilo, a što i danas tinja? O tome čitajte u novoj knjizi Naklade Pavičić – DEKLARACIJA O JUGOSLAVIJI. Knjiga se  bavi nasljeđem nedemokratske države koja se održavala bilo kraljevskim terorom, bilo revolucionarnim progonom svojih stvarnih i izmišljenih političkih protivnika. U Jugoslaviji ništa nije bilo onako kako se javno govorilo. Sve u njoj bilo je laž. Slavljeno bratstvo i jedinstvo stvarno je postojalo samo u nazivima brijačnica i dućana, a sloboda tek u imenima seoskih nogometnih klubova. Knjigu , uz sâm tekst Deklaracije, čini i deset priloga: 2 otvorena pisma neistomišljenicima (Slavku Goldsteinu i Miljenku Jergoviću), 3 priče o jugoslavenskom anti/fašizmu i 5 antijugoslavenskih glosa.

http://www.naklada-pavicic.hr/shop/deklaracija-o-jugoslaviji/

 

POVIJEST NDH

Treće, neizmijenjeno izdanje

Hrvoje Matković

Cijena 22 € (165,76 kn)    Sajamska cijena 19,80 € (149,18  kn)

Novo izdanje knjige koja je u samim temeljima Naklade Pavičić. Prvi je put izašla 1994., drugi put 2002. Ova, treća naklada te slavne knjige izašla je uoči 100. rođendana svog autora, 20 godina poslije njegove smrti.

Knjiga donosi sažet pregled pretpovijesti, nastanka, organizacije, djelovanja i sloma ustaške hrvatske države u doba Drugog svjetskog rata, od 1941. do 1945. Zasniva se na činjenicama i otvorenim očima. Obilježje su joj dokazi, znanstveni pristup i staloženost, a daleko je od proizvoljnosti, nervoze i mistifikacije. Napisana je bez mržnje, bez veličanja, ali sa strašću istraživača i savješću učitelja. Ne robuje predrasudama, ništa ne uzima zdravo za gotovo i ne klanja se ni pred kakvim posvećenim slikama. Nije ni komunistička, ni ustaška, nego istinita. Služi se faktima, a ne etiketama. Užitak ju je uzeti u ruke, a još veći čitati je.

http://www.naklada-pavicic.hr/shop/povijest-nezavisne-drzave-hrvatske-2/

 

U SLUŽBI SAVJESTI

Memoari

Nikola Štedul

Cijena 30 € (226,04 kn)    Sajamska cijena 24,00 € (180,83 kn)

Političar i pisac Nikola Štedul, izučeni limar i vodoinstalater, diplomirani politolog i filozof, hrvatski politički emigrant od 1956. do 1991. i sudionik Domovinskog rata, jedan je od najzaslužnijih boraca za slobodnu hrvatsku republiku, što je svojim odlikovanjem, Redom Stjepana Radića, dodijeljenim Štedulu u kolovozu 2016., potvrdila i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

O svome životu u Hrvatskoj prije odlaska u emigraciju, o emigrantskim danima u Austriji, Australiji, Velikoj Britaniji i drugim zemljama u koje se sklanjao, a najviše o radu u hrvatskim emigrantskim organizacijama, zbog čega je bio stalna meta tajnih jugoslavenskih policija, napisao je ove memoare, knjigu kakva je u Hrvatskoj rijetka ne samo temom, nego (još više) i spisateljskim darom koji nadmašuje naše memoarske standarde.

http://www.naklada-pavicic.hr/shop/u-sluzbi-savjesti/

 

NAJLJEPŠE BAJKE I PRIČE

H.C. Andersen

Prijevod: Josip Tabak

Cijena 15 € (113,02 kn)    Sajamska cijena 12,00 € (90,41 kn)

Mnogi izdaju Andersena, ali samo ga Naklada Pavičić čitetelju nudi u prijevodu jezičnog čarobnjaka, majstora hrvatskog jezika Josipa Tabaka (Sarajevo, 1912. – Zagreb, 2007.). Pogovor s pričom o Andersenu i s kronologijom piščeva života napisala Blaga Aviani Tabak.

Bajke i priče (integralna verzija):

Kresivo, Mali Nikola i Veliki Nikola, Kraljevna na zrnu graška, Palčica, Mala sirena, Carevo novo ruho, Tratinčica, Postojani kositreni vojnik, Rode, Svinjar, Heljda, Slavuj, Ružno pače, Jela, Pastirica i dimnjačar, Djevojčica sa šibicama, Stara ulična svjetiljka, Stara kuća, Kap vode, Sretna obitelj, Lan, Priča o godini, Na srdašcu jadi, Petero iz graškove mahune, Zvekan, Dvanaest putnika, Snješko, Puž i ružin grm 

http://www.naklada-pavicic.hr/shop/najljepse-bajke-price/