Idealist s osjećajem za stvarnost, realist s vizijom, buntovnik s telefonskom slušalicom u ruci

nikola stedul 1

Bio je izučeni limar i vodoinstalater, profesor politologije i profesor filozofije.

Bio je izvrstan jahač, vozio je limuzinu, taksi, kombi, kamion, traktor i upravljao svim mogućim poljodjelskim strojevima.

Bio je uspješan lovac na krokodile, a išao mu je i lov na kakadu papige i druge štetne ptice.

Bio je bjegunac od Jugoslavije, silom prilika Australac, priučeni Škot i vječno progonjeni, ali ne i ogorčeni Hrvat: dočekao je da mu se ostvare ideali.

Bio je kopač i poslovođa u vlastitom rudniku volframa i rudar u tuđoj jami u kojoj se  nije mogao ni uspraviti.

Bio je civil koji se razumio u oružje, filozof koji se dobro snalazio i kao njegov ilegalni nabavljač.

Bio je idealist s osjećajem za stvarnost, realist s vizijom, buntovnik s telefonskom slušalicom u ruci: godinama bez putnih isprava, uspješno je vodio političku oraganizaciju s globalnom mrežom ogranaka.

Bio je neuništiv. Ništa mu nije mogla zvjerad i gamad iz australskih prašuma u kojima je crnčio, ništa mu nije mogla zvjerad i gamad iz jugoslavenskog političko-policijskog podzemlja i nadzemlja: sa osam metaka koje su na njega ispalili učinili su ga neranjivim nacionalnim junakom koji će živjeti dok bude živ i posljednji pripadnik njegova naroda.

Bio je to Nikola Štedul koji se u slobodno vrijeme bavio politikom, i to njegovom najpogibeljnijom granom, hrvatskom politikom. Cijelog je života zbog toga bio na nišanu. „Iz samo jednog jedinog razloga, što se borio za slobodnu, neovisnu, demokratsku hrvatsku republiku. Nikoga nije mrzio, nikome nije želio zlo, nikada nigdje nije osuđen ni za kakav prijestup, niti je ikad bio u zatvoru, čak se nikada nije izjasnio ni kao neprijatelj države koja ga je 20. X. 1988. izrešetala pred kućnim pragom u Kirkcaldyju.“ „Kad bi me sad netko pitao“, rekao je, „jesam li ja zakleti neprijatelj Jugoslavije, odgovorio bih mu: ne, nisam, ja sam samo i jedino zakleti prijatelj svoje domovine Hrvatske.“

Bio je duša od čovjeka koji se neki dan preselio na mjesto gdje ga čeka vječnost.

Josip Pavičić, Hrvatski tjednik, 24. III. 2022.

nikola stedul 2