MONOGRAFIJA DOSSIER BORIČEVAC

Županja – Monografija “Dossier Boričevac” nije samo knjiga o selu kojeg više nema, nego i prilog razumijevanju suvremene Hrvatske, njezine povijesti u XX. stoljeću, pa i njezine budućnosti u zajednici europskih država, istaknuto je u Županji na predstavljanju zbornika “Dossier Boričevac” u Pastoralnom središtu bl. Alojzija Stepinca. Zahvaljujući Marku Paveliću, zbornik je predstavio pisac i nakladnik Josip Pavičić, uz potporu prof. Dubravka Tkalca, predsjednika Matice hrvatske u Županji.

– Boričevljani se nikada nisu vratili u svoj Boričevac. Kako stvari stoje, nikada i neće. Do devedesetih nisu smjeli, a poslije 1995. i nisu imali kamo se vratiti – istaknuo je, između ostalog, Josip Pavičić koji je u tridesetak minuta iznio niz zanimljivih i povijesnih događaja koje su s velikom pozornošću pratili Županjci čiji su preci podrijetlom iz toga mjesta.

– U Zborniku je i posebno obrađena činjenica da Boričevljani i dalje traže da im se vrate imanja – naglašeno je tijekom predstavljanja na kojemu je Pavičić rekao kako je to priča o sudbini Boričevca, sela koje je izbrisano s lica svijeta u ljeto 1941. godine, priča koja se nije uklapala u istinu poretka koji je selo izbrisao i priča je bila zabranjena.

– Nitko od Boričevljana nije u životu dobio imanja, već su svi stekli imanja. U socijalizmu ako je išta omogućeno, to je bilo školovanje i svi su se Boričevljani školovali. Najviše nas je u blizini velikih gradova, Bjelovara i Vinkovaca, no najviše potomaka Boričevljana je u Zagrebu – istaknuo je Pavičić.