O Nakladi Pavičić

Naklada Pavičić d. o. o. registrirana je 1993. u Zagrebu kao poduzeće za izdavanje knjiga i knjižarstvo. Prve dvije knjige, Povijest Hrvatske Dragutina Pavličevića i Povijest Nezavisne Države Hrvatske Hrvoja Matkovića, objavili smo uoči ljeta 1994. I imali smo sreće: knjige su se tako brzo prodavale da nismo stizali opskrbiti knjižare. Količina koju smo odnijeli prodala bi se prije negoli smo se vratili u skladište, pa smo odmah s tovarom knjiga morali natrag. Prvo je priručno skladište bilo u Novom Zagrebu, u Ul. Sv. Mateja 57, na četvrtom katu, u privatnom stanu obitelji Pavičić, gdje je bila i redakcija, i administracija, i sve ostalo.

Kuću je osnovao novinar, književni kritičar i jezični kroničar Josip Pavičić, nakon što je u inozemstvu – gdje je kao gastarbajter na sveučilištima u Grazu i Pečuhu predavao hrvatski jezik – zaradio početni kapital i nakon što se kod brata u Bjelovaru zadužio za 10.000 DM (koje je vratio). Osnovao ju je zajedno sa suprugom Elizabetom, ekonomisticom, i kćeri Anom Marijom, profesoricom hrvatskog jezika i književnosti, kao obiteljsko poduzeće. Ispočetka su svi radili sve, od uređivanja knjiga do njihove dostave u knjižare, a tako je uglavnom i danas. Malom, uigranom timu Naklade veliki su oslonac njezini vanjski suradnici, autori, tehnički urednici, recenzenti, korektori, kompjutoraši …

Zaštitni je znak Naklade Pavičić troslov P. I. P. Potječe od Ivana Gundulića koji je tim znakom završavao posvete mecenama na početku svojih knjiga, a znači: Pozdrav I Poklon (naklon). U zaštitnom znaku kuće znači isto, ali ima i neka nova značenja, primjerice: Pavičić i Pavičići, Pavičić i Prijatelji, Pročitaj i Preporuči. No, što god značio, donio je uspjeh, ako se tako shvati činjenicu da je Naklada još tu, da postoji, da izdaje knjige i da je dosad već objavila gotovo 100 naslova.

Svi se nakladnici mogu podijeliti u dvije skupine: veliku, u kojoj su oni koji objavljuju pretežno knjige koje su postojale i prije nego što su ih oni objavili, i malu, koju čine nakladnici koji pretežno objavljuju knjige koje su sami (njihovi autori i drugi suradnici) stvorili. Naklada Pavičić pripada ovoj drugoj skupini. Izdavački program temelji na djelima hrvatske povijesti i znanosti i hrvatske književnosti. Naši autori priznati su znanstvenici, stručnjaci i umjetnici s opusima koji se uče u školama. Više o našim izdanjima u rubrikama biblioteke/knjige, nova izdanja, zaviri u knjigu. Narudžbe preko rubrike kontakt/narudžba.

Tvrtka/naziv
NAKLADA PAVIČIĆ, društvo za nakladništvo, d.o.o.
Registarski sud
Trgovački sud u Zagrebu
Skraćeni naziv
NAKLADA PAVIČIĆ d.o.o.
Članovi uprave/likvidatori
Josip Pavičić, JMBG 0303944330057
OIB
87050733787Matični broj
0455440

 

Temeljni kapital
19.000,00 kuna
Sjedište
Zagreb, Ul. Sv. Mateja 81
Poslovna banka
Zagrebačka banka u Zagrebu
Pravni oblik
D. O. O.
IBAN
HR6123600001101422535
Broj telefona/faxa
(01) 66 01 993
E-pošta
naklada-pavicic@zg.t-com.hr
Datum prve registracije
19. veljače 1993.
Web
www.naklada-pavicic.hr