SKANDALOZAN PRILOG NA HRT-u: Istraživač logora u Jasenovcu nizao revizionističke ‘bisere’, a ni voditelji nisu zaostajali

Jasenovac je, po Vukićevim tvrdnjama, bio ‘radni logor i sabirni centar gdje nije bilo masovnih ubojstava. Voditeljica je, pak, hvalila “žar kojim govori”, a voditelj ustvrdio da u vezi Jasenovca treba razgovarati o svemu što je “bilo dobro i što je moglo biti bolje”.
Niski HRT-ovih “bisera” danas je dodan još jedan kada je u emisiji ‘Dobar dan, Hrvatska’ koju uređuje Karolina Vidović Krišto ugošćen novinar, publicist i tajnik udruge Društvo za istraživanje trostrukog logora Jasenovac Igor Vukić. Vukić je široj javnosti donekle poznat po revizionističkim tvrdnjama o naravi i funkciji koncentracijskog logora Jasenovac prema kojima je to bio radni logor i sabiralište radne snage za njemačke tvornice te da ondje nije bilo nikakvih masovnih i serijskih ubojstava. Štoviše, Vukić i istomišljenici tvrde da je u Jasenovcu bilo tek “nekoliko skupnih egzekucija koje su bile posljedice odmazde za bjegove, disciplinske prekršaje ili pokušaje pobune”.
Ukratko, Vukić je nedavno objavio knjigu “Radni logor Jasenovac” pa je pozvan u emisiju u kojoj se, uz reklamu njegove knjige, trebalo govoriti o istraživanju arhivske građe i dokumenata o logoru u Jasenovcu.

Uz Vukića, gost emisije trebao je biti i kolumnist Net.hr-a, povjesničar Hrvoje Klasić s Filozofskog fakulteta, no on je odbio sudjelovati u emisiji ne želeći davati kredibilitet Vukićevom istraživanju.
Klasić nam je kazao kako je odbio poziv urednice Vidović Krišto da sudjeluje u emisiji rekavši da “Vukić pripada društvu koje negira zločine u Jasenovcu i da tome ne bi davao kredibilitet”. Unatoč uvjeravanju urednice Vidović Krišto da će voditelji u studiju zaustaviti eventualne insinuacije, Klasić se uljudno zahvalio rekavši da je Vukićevo pravo da misli što hoće i HRT-ovo da čuje i njegovo mišljenje.
“Vjerojatno ima povjesničara koji s tim nemaju problema, ali ja imam”, ponovio nam je Klasić ono što je rekao i urednici emisije.
A što se tiče voditelja emisije, dok je voditeljica Marina Medved Pulić koketno držala Vukićevu knjigu pred kamerama kao da pokazuje neki novi dobroprodavani priručnik za samopomoć, a ne knjigu koja suštinski negira zločinačku narav jasenovačkog logora, dotle je njezin kolega voditelj Frano Ridjan u uvodu izrekao sljedeću nevjerojatnu rečenicu: “Razgovarati o Jasenovcu je uvijek nezgodno, nekima neugodno, ali nekim novim generacijama izuzetno potrebno da bi napokon mogli okrenuti jednu novu stranicu povijesti i otvoreno razgovarati o svemu onome što je bilo loše, DOBRO ili moglo BITI BOLJE u nekim prijašnjim generacijama”.
Jasenovac je, po onome što je Vukić ponovio u studiju, bio ”radni logor” i sabirni centar.
“Naša istraživanja pokazuju da je to zapravo bio jedan zatvor, mjesto internacije za protivnike aktivne NDH koji su nešto učinili protiv nje. To je bilo i mjesto internacije jedne grupe Židova koji su bili izuzeti od općih deportacija kojima je bila izložena židovska populacija u sjevernom dijelu Hrvatske”, rekao je Vukić. Pa dodao: “Čak i prema dokumentima jugoslavenske tajne službe, UDB-e, ti ljudi su imali veću šansu preživjeti rat od onih koji su bili odvedeni u njemačke logore”.

Vukić tvrdi i da su stražari u logoru, ustaše, bili pod strogim stegovnim režimom pa su u jesen 1941. desetorica bila strijeljana jer su pljačkali logoraše. Vukić također tvrdi da službena brojka od 80.000 žrtava logora nema veze s onim što se ondje događalo. On ističe da je 1941. u logoru Jasenovac bilo 800 zatočenika, u veljači 1942. oko 1500, a u siječnju 1944. oko dvije tisuće. Logoraši su, ističe, ondje proizvodili hranu te razne predmete od metala i drveta, a imali su i privilegiju primati pakete i dopisivati se s rodbinom i prijateljima.
Na spomenutom popisu od 80.000 žrtava logora je i 20.000 dječjih imena, a Vukić tvrdi da djece u Jasenovcu nije bilo.
“Mi smo istraživali dokumente partizanske i endehaške, čitali smo stotine i stotine izjava bivših zatočenika i nigdje nema ni spomena da je u logoru bilo djece. To je jedna od najgnusnijih laži. Mi stavljamo ruku u vatru da je tako”, kazao je pa dodao da je nedavno razgovarao s čovjekom koji je u logoru bio kao dijete i ondje izučavao zanat za automehaničara.
“Pravo je zadovoljstvo slušati ovaj žar s kojim govorite”, kazala je u jednom trenutku voditeljica emisije.
Nakon svega su se oglasili i s HRT-a i ogradili se od iznesenih tvrdnji.
“Hrvatska radiotelevizija ograđuje se od stajališta iznesenih u emisiji Dobar dan Hrvatska 30. svibnja u kojoj je gostovao Igor Vukić. HRT osuđuje sve počinjene ratne zločine pa tako i one počinjene na području nekadašnjeg koncentracionog logora Jasenovac kako se oni više nikada ne bi ponovili. Također, HRT ističe da su svi zaposlenici, novinari i urednici javnog medijskog servisa obvezni objektivno i nepristrano raditi te poštovati pozitivne zakonske propise Republike Hrvatske”, stoji u priopćenju.